Projectdoelstelling
Dit project is een samenwerking tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Ons doel is om een gestandaardiseerde 3D-methodologie te ontwikkelen voor het beschikbaar stellen van 3D data bij gemeenten. Met diverse tools maken we van lokaal beheerde 3D data genormeerde 3D-tiles beschikbaar voor publicatie via het web.
Ons einddoel is deze handleiding-website, waarmee andere gemeenten, in de rol van bronhouder, gemakkelijk 3D tiles kunnen genereren. Deze website bevat ook verwijzingen naar de locaties waar gepubliceerde 3D tiles te vinden zijn. Dit initiatief draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van 3D-gegevens op nationaal niveau.
Samenwerkingspartners
In aansluiting op de projectbeschrijving, presenteren we de samenwerkingspartners en hun specifieke bijdragen:
- Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG): Deze organisatie nam het voortouw en van het project.
- Gemeenten Rotterdam, Amsterdam, en Den Haag: Deze gemeenten speelden een cruciale rol in de ontwikkeling en implementatie van de 3D-methodologie. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het verstrekken van documentatie op de website.
- Het Kadaster: Deze instantie heeft bijgedragen door het project in te dienen bij het overheidsprogramma ‘Werken aan Uitvoering’ (WaU).
- Overheidsprogramma ‘Werken aan Uitvoering’ (WaU): Dit programma, gericht op het verbeteren van publieke dienstverlening, heeft het project gefinancieerd.
Achtergrond
In het verlengde van het succesvolle samenwerkingsprogramma ‘Totaal Driedimensionaal’, heeft dit initiatief vorm gekregen onder de vleugels van het overheidsprogramma ‘Werken aan Uitvoering’ (WaU). Dit project maakt deel uit van een breed portfolio van projecten van het Kadaster om tot een beter 3D basismodel voor Nederland te komen. Met dit project geven de VNG en de gemeenten invulling aan hun rol als bronhouder van 3D data en één van de bouwstenen uit het toekomstbeeld van het 3D informatielandschap.
Aanpak
Een productvisie en productbacklog zijn zorgvuldig opgesteld als fundament van dit project. Met een scrumteam, geformeerd uit de betrokken gemeenten, en de VNG als Product Owner, zijn de projectdoelen op agile wijze nagestreefd. Onder leiding van een aangestelde scrummaster heeft het team in een reeks van drie sprints gewerkt, met toepassing van alle scrum rituelen, om iteratief te bouwen aan de realisatie van het project.